Vitalis Wijkzorg bedenkt nieuwe woonvorm

Vitalis Wijkzorg bedenkt nieuwe woonvorm

17-09-2018

In toenemende mate zien we een groeiende bevolkingsgroep waarbij de zorgvraag stijgt, maar geen indicatie meer krijgt voor het verpleeghuis. De nieuwe woonvorm ‘Geclusterd verzorgd wonen’ speelt in op dit gat. Het samenzijn en de verbondenheid met elkaar biedt bovendien een oplossing voor de eenzaamheidproblematiek.

Sinds een half jaar wonen circa 10 - 15 senioren op WoonincPlusVitalis Kronehoef geclusterd samen. Zij wonen zelfstandig maar beschikken tevens over een gemeenschappelijke woonkamer. 7 dagen per week wordt de huiskamer van 10.00-16.00 door het zorgpersoneel van Vitalis bemand.  De woonkamer vormt het hart van het cluster. Gezelligheid en huiselijkheid staan centraal. Er wordt samen geleefd, gelachen, verse koffie gezet en gegeten. De woonkamer is van de bewoners en hun sociale kring, zij bepalen wat er gebeurd. Zij zijn dan ook niet verplicht om zich in de woonkamer te begeven. Maar vaak komt men wel, gewoon door de goede sfeer. Vitalis heeft door het geclusterd wonen deze kwetsbare bewoners gedurende de gehele dag beter in het vizier op het gebied van eten, drinken en welzijn. Dat is een fijn gevoel, ook voor de mantelzorgers. Die we bovendien van harte uitnodigen om, samen met de bewoners, volop van de huiskamer gebruik te maken.

Wel moet men goed beseffen dat het bij deze woonvorm echt om meer nabijheid van zorg gaat, zodra er 24-uurs toezicht nodig is zal er een verpleeghuis indicatie aangevraagd moeten worden. Maar het is fijn om dat zo lang mogelijk uit te stellen.

Bewoners herwinnen door het geclusterd wonen en de gezamenlijke woonkamer zelf weer meer structuur en activiteiten in de dag. We merken nu al dat zij doordoor ook vermoeider naar bed gaan en dat is goed voor een goede nachtrust. Eenzaamheidsklachten en rusteloosheid/dwaalgedrag lijken dan ook echt te verminderen. Ook voor de andere bewoners is het fijn te merken dat het beter gaat met hun leeftijdsgenoten. Vitalis onderzoekt dan ook, in nauwe samenwerking met Wooninc., de behoefte onder bewoners woonachtig op twee andere WoonincPlusVitalis locaties.

Meer weten?
Lees er meer over in het artikel van het Eindhovens Dagblad of neem contact op met de zorgadviseurs van het WoonincPlusVitalis klantencentrum via 040 220 22 02.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht