GRIJZE KOPPEN ORKEST BEHAALD 2E PLAATS ZORGVERNIEUWINGSPRIJS

GRIJZE KOPPEN ORKEST BEHAALD 2E PLAATS ZORGVERNIEUWINGSPRIJS

16-12-2014

Het Grijze koppen Orkest heeft de 2de plaats behaald voor de zorgvernieuwingsprijs van het jaar. Dé prijsvraag die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn mogelijk maakt! Daar zijn Vitalis én de initiatiefnemers van dit Orkest heel erg trots op.

In muziek komen uitersten, die in het gewone leven soms zo schuren, bij elkaar. Uit onderzoek bij kinderen en ouderen blijkt bovendien dat muziek in de hersenen processen op gang brengt die bijdragen aan mentale en lichamelijke gezondheid. De initiatiefnemers van het Grijze Koppen Orkest, Het Fort van de Verbeelding, werkt inmiddels ook met autochtone ouderen en zijn ervan overtuigd dat deze effecten ook voor oudere migranten opgaan. Muziek is immers universeel.

In dit project worden een jaar lang wekelijkse workshops gegeven. Die monden uit in feestelijke en ontroerende concerten in verschillende wijken. Uiteindelijk ontstaan veelkleurige wijkorkesten met ouderen van diverse komaf. Samen muziek maken overbrugt verschillen op een heel plezierige manier.

Het Grijze koppen Orkest is eind 2014 onder andere gestart bij Vitalis Berckelhof. Het orkest bestaat hier uit ongeveer veertig bewoners, die allemaal leiden aan een vorm van dementie of de gevolgen van een ander, niet aangeboren hersenletsel. Ook werken er wijkbewoners en leerlingen van een basisschool uit de wijk actief aan het optreden mee.

Vitalis is druk bezig om het Grijze koppen Orkest als vast onderdeel op te nemen in het activiteitenprogramma, tevens onderzoekt Vitalis de mogelijkheden op andere WoonincPlusVitalis locaties.

Terug naar het nieuwsoverzicht