"Ik ben graag bezig"

17-01-2016

4 dagen per week is Meneer Van Boxtel op de dagbesteding in Wissehaege

“Hele dagen thuiszitten, zou voor mij niet goed zijn.” En met een lach: “Dat zou ik mijn vrouw trouwens ook niet aan kunnen doen. Ik ben knap eigenwijs!” Sinds 3,5 jaar is Meneer Van Boxtel 4 dagen in de week overdag bij dagcentrum Wissehaege.

In de 48 jaar dat het paar getrouwd is, was meneer Van Boxtel veel van huis. Als vertegenwoordiger was hij altijd onderweg. In het begin dat hij op de dagbesteding bij Wissehaege kwam, moest hij wennen: “Het voelde als een soort verplichting. Zelf je ritme kunnen bepalen is belangrijk; even weg kunnen gaan, of iets anders kunnen doen dan de groep. Maar ik begrijp ook dat men hier de verantwoording voor ons heeft. Juist door dat begrip, hebben we kunnen overleggen wat ik nog wel kan. Ik heb nu de vrijheden die bij mij passen. Dat is niet altijd zo geweest, dus ik ben me ervan bewust hoe prettig dat is.”

“Voor ik naar Wissehaege kwam, heb ik bij drie dagcentra geïnformeerd en rondgekeken of het bij mij paste. Ieder mens is anders. Ik ben gesteld op mijn rust, ik slaap graag even na de lunch. En ik geloof dat ik een vooruitziende blik had wat betreft de vrijheid die ik hier kan hebben, dat voelde hier beter dan bij de andere centra.” 

“Het gevoel van vrijheid is ook nu nog belangrijk voor mij. “

Stel dat ik niet op de dagbesteding op Wissehaege zou zijn? Thuis ben ik een sta in de weg. Ik wil helpen, ik zet zo een lekkere pan erwtensoep op tafel. Het is moeilijk om te beseffen dat je minder kunt helpen, dan je zou willen. Ik ga te lang door, te laat neem ik mijn rust. Wissehaege is dan een uitkomst. Het is fijn om ergens verwacht te worden, een praatje te maken, het weekend door te nemen en veel bezig te zijn.

Wekelijks oefen ik met een therapeute met lopen. Zij kijkt goed naar mij, naar mijn houding. Onlangs had ze bedacht dat ik met de stok in mijn andere hand moest gaan lopen. Dat helpt! Demonstratief loopt meneer voor me uit; “Kijk, ik loop zo rechtop! Nu nog zorgen dat ik het niet vergeet, want als ik het goed doe, voel ik echt verlichting.”

“We doen hier van alles; puzzelen, samen de krant lezen en bespreken, of ik help afruimen. Het liefst ben ik in de hobbyruimte, of de hout-ruimte, zoals ze deze ruimte ook wel noemen.”

 Meneer Van Boxtel is ‘opgegroeid met hout’. Overpeinzend vertelt hij dat hij altijd werkzaam is geweest in de meubelbranche. Gestart als meubelmaker, daarna zelf meubelen gaan verkopen in de winkel en later als vertegenwoordiger aan meubelzaken. Ook zijn dochter is in de meubelbranche terecht gekomen; “zij is, een beetje dankzij zijn bemiddeling, bij een klant in de meubelzaak  terecht gekomen”.

We maken hier o.a. vogelhuisjes, ik werk er de andere dagen van de week graag aan door. En dat er vraag is naar de houtproducten is wel duidelijk. Er hangt een intekenlijst waar mensen hun bestelling kunnen noteren. En wanneer je aan de beurt ben? “Tja, dat is afwachten!”

Terug naar het overzicht