‘Kunst verbindt, inspireert en prikkelt’
 

Meer kunstprojecten

Omdat kunst verbindt, inspireert en prikkelt. Omdat kunst
de geest nieuwsgierig houdt. Een greep uit onze kunst- en cultuurprojecten.

Kunst is het beste medicijn

vitalis woonzorg groep

 

 

Kunstblok

Kunstblok is een reizend mobiel atelier, dat 2 jaar langs de tuinen van verschillende woonzorg locaties waar Vitalis actief is reist. In Kunstblok staat de verbeelding van ontmoetingen tussen kunstenaars en ouderen centraal. Kunstenaars en ontwerpers werken voor een periode van zes weken in dit atelier, waar ontelbare lieve en bijzondere ontmoetingen met onder andere bewoners plaatsvinden. 7 Kunstenaars en designers hebben inmiddels een werkperiode in Kunstblok ingevuld. Stuk voor stuk waren het eye openers, die hebben geresulteerd in prachtige kunstwerken.

Meer informatie: Kijk op http://www.kunstblok.info of http://www.ed.nl/cultuur/actieve-architect-in-bejaardenhuis-in-eindhoven~a427a58b/

Levensfeest: het beste van de twee werelden samen op het toneel

Een walsje, een kind, een jongere, een theaterstudent, een opa en oma in een rolstoel… In theaterproductie ‘Levensfeest’ zoekt regisseur Maddy Kok naar het samenbrengen van jong en oud. Kok laat zich inspireren door de chemie die ontstaat door samenwerk, dans en spel. Het resultaat is een theaterspel als een levensdans, een levensadem, een Levensfeest. Levensfeest was het slotstuk van het project WAT NOU!! Dit project nodigt jong en oud uit om nieuwsgierig naar elkaar te zijn. Zonder oordeel. WAT NOU!! haalt zelfstandig wonende ouderen uit Eindhoven én bewoners van Vitalis uit hun isolement en brengt ontmoetingen tot stand tussen ouderen, kinderen en jongeren. 

Vitalis legt de rode loper uit!

Samen theater beleven. Voor veel bewoners is dat niet weggelegd, daarom werd het theater naar binnen gehaald! In 2013 werd de opera Carmen vanuit het Parktheater via een livestream vertoond op vijf Vitalis locaties. Medewerkers van het Parktheater ontvingen de gasten, er werd een inleiding gegeven en met een echt programmaboekje in de hand keek het publiek samen naar een groot scherm. De bar was geopend en de rode loper lag uit. Alles om het ware theatergevoel te creëren! Na de zeer positieve reacties legt Vitalis een aantal keer per jaar de rode loper uit!

Het Grijze Koppen orkest

Het Grijze Koppen Orkest: 'samen muziek maken'. Tijdens succesvolle concerten en workshops onder leiding van Peter de Boer van Fort van de Verbeelding. Het doel van dit project is muziek maken, iedereen op zijn eigen manier. Bewoners spelen de hoofdrol. Iedereen mag meedoen. Toekijken mag ook. Samen met familie, medewerkers, vrijwilligers en buurtbewoners gaan we aan de slag met bijzondere instrumenten als gestemde steigerbuizen, schellenbomen en speciale gitaartjes. Meestampen met stokken en rollators mag ook. Het Grijze Koppen orkest levert een actieve bijdrage aan de inmiddels (inter)nationaal befaamde Dutch Design Week. Bekijk het Youtube filmpje over het Grijze Koppen Orkest.

Bekijk de video

Tableaux Vivants laten het verleden herleven

Met vijf levensgrote driedimensionale foto’s worden bewoners met dementie zowel aangezet om te bewegen als even stil te staan en herinneringen op te halen. Herinneringen die aanleiding geven tot gesprekken tussen bewoners onderling, het personeel en familieleden.

Veel bewoners van deze afdeling vertonen dwaalgedrag, ze kunnen uren door de gangen blijven rondlopen. De foto's verminderen de onrust en nodigen mensen op een ongedwongen manier uit om stil te staan of plaats te nemen in bijvoorbeeld de treincoupé of aan de gedekte tafel. 

‘Mijn tas, mijn wereld’: een raamvertelling

Geef me je tas en ik zeg je wie je bent…, voeding voor een expositie tijdens het Big Draw tekenfestival. De inhoud van een tas zegt veel over de eigenaresse. Willemijn Schellekens zette de identiteit van bewoners naar aanleiding van hun tas om in een raamvertelling, waarbij ze met witte verf glazen vensters beschilderde. Hiermee maakte ze echt contact en schonk aandacht aan de persoonlijkheid van de bewoners. 
Eén reactie van een deelneemster: ‘Waarom doen jullie dit? Ik voel me net de Koningin’. En dát is nu precies waar het om gaat: ouderen laten voelen dat ze er toe doen en mee mogen doen.

Bekijk de video

De toekomst van het ouder worden

De expositie G/OUD in het Stadhuis in Eindhoven gaf tijdens de Dutch Design Week 2014 aan ruim 15.000 bezoekers een actuele en verrassende kijk op de 'toekomst van het ouder worden'. Exposities, workshops, foto-tentoonstellingen en presentaties: nooit eerder werden zoveel projecten gericht op ouderen en social design bij elkaar gebracht.

Zo kon onder meer met Granny’s Finest gehandwerkt worden, gaven ontwerpers rondleidingen en verzorgden de Geranium Groupies borduurworkshops. Onder het genot van een kopje koffie werd gediscussieerd over de toekomst van de ouderen bij Project-O en tijdens een tweedaagse Age-Hack zochten senioren, ontwerpers en techneuten 'live' naar nieuwe producten en ideeën voor ouderen. In record tempo.

Literatuur op het menu bij Vitalis

Van piepjong tot stokoud geniet van Groot Letterfestival. Tijdens de eerste en succesvolle editie van het Groot Letterfestival in april 2014, veranderden Vijf Vitalislocaties voor één dag in literaire podia. Met meer dan veertig schrijvers, dichters en muzikanten, waaronder Kees van Kooten, Spinvis, Annejet van der Zijl, Wim Daniëls, A.L. Snijders en Henk van Straten. Literatuur en cultuur in talloze vormen, van schrijfworkshops, optredens van kinderboekenschrijvers, literaire bingo en gedichten op muziek voor het project Poetracks tot een markt met kraampjes, een theater en een gedichtenroute in het Vonderkwartier. Poëtische pendelbusjes zorgden voor vervoer van de ene naar de andere locatie. 

Bekijk de video

Artist David Bade in residence

Op uitnodiging van de gemeente Heerlen en cultuurhuis Schunck is kunstenaar David Bade in april 2014 een week lang te gast geweest in Vitalis Parc Imstenrade. De Orangerie werd ingericht als atelier en werd een uitnodigende, rommelige, vrolijke ruimte.

David Bade ging in gesprek met bewoners en portretteerde hen op spontane wijze. Met zijn vriendelijke, open houding zorgde hij voor een avontuurlijke bries in Vitalis Parc Imstenrade. En met zijn toegankelijkheid en humor bracht hij de schilderkunst dichtbij de bewoners, die ook werden uitgenodigd om zelf mee te schilderen. In verwondering hebben de bewoners genoten van de aanwezigheid van de kunstenaar en zijn kleurrijke werk. 

Van waardeloos tot waardevol

Schijnbaar waardeloze voorwerpen krijgen betekenis in project Erfstukken. Als je uit alles wat je bezit het allerwaardevolste moet kiezen, wat wordt het dan? Tachtig ouderen in Eindhoven (van zorginstellingen van Vitalis, Archipel en Lumens in de buurt) doken in hun geheugen, lieten herinneringen de vrije loop en vertelden over hun veelkleurige levens. Ze kozen vaak kleine objecten, dingen die voor anderen schijnbaar waardeloos zijn. Het project ‘Erfstukken’ geeft vorm aan deze emotionele waarde, legt deze vast en zorgt ervoor dat anderen er weet van krijgen.

Ontmoetingen tussen jong & oud tijdens DDW

Bij Vitalis Berckelhof hebben de ontwerpers van de Cornerspot tijdens de Dutch Design Week 2014 iedereen uitgenodigd om mee te denken en praten over de wijk Doornakkers. Uitgangspunt was ontdekken wat jong en oud samen kunnen bedenken op het gebied van Social Design. Het ging om ideeën met betrekking tot ouderenzorg, kwaliteit van leven en het maken van een sociale wijk. Tijdens de workshops, presentaties en tentoonstellingen werd duidelijk dat buurtinitiatieven en jong design heel goed samen gaan en elkaar kunnen versterken.

Enkele reacties van bezoekers: ‘Mooi om te zien hoe mensen hun harten openen door middel van Social Design.’ ‘Kunt u deze tentoonstelling niet langer laten staan? Een week is te kort; er is zoveel te zien en ik zie steeds weer iets nieuws.’

Gedeelde smart is halve smart

De SmartLap is een ‘interactief’ tafelkleed, een soort poëtische neerslag van wat er gebeurt als twee ontwerpers in gesprek raken met ouderen. Tijdens het handwerken -breien, haken, borduren, quilten, printen, vilten en meer- ontstond het tafelkleed SmartLap als beeldende vertaling van diepgewortelde herinneringen, verloren liefdes, fysiek onvermogen, plezier, humor en frustratie.

Bezoekers van Yksi Expo konden bijdragen aan het tafelkleed, voordat het werk werd teruggeven aan Vitalis Peppelrode.