Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Professionals aan het roer

05-04-2018

Iedereen heeft een vak geleerd en van nature willen mensen hun vak goed uitoefenen. Als organisatie moet je dat ondersteunen en het continue leren stimuleren, individueel en als team. Of je nu sporter bent, kok, kunstenaar of verpleegkundige, dat leren en trainen is een never ending story. Professional zijn betekent ook dat je de kost verdient met je werk. Je bent geen amateur. Er zijn verwachtingen over het niveau waarop je presteert. Normen waar je aan dient te voldoen. Daar komt nog bij dat je lid bent van een vitaal team. En dat onze zorg voor een bewoner/cliënt zo goed als de totale teamprestatie is. Hoe gaan wij daar als Vitalis nu mee om? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig.

Bij tennisprofs is er sprake van een ranking. Nummer 1 is onbetwist de beste. Het Daviscupteam speelt competitie en kan promoveren en degraderen. Het is heel duidelijk wie wint en wie verliest. Hoe goed is de zorgprofessional en hoe goed is haar team? Kan er bij ons ook sprake zijn van een ranking? Hoe wordt de zorgprofessional beoordeeld door de cliënten? Stimuleert het als je je ranking ziet? Dat zijn de vragen waarop wij ons goed moeten voorbereiden in een steeds transparantere wereld. Als wij dus professionals aan het roer hebben, hoe doen we dat dan?

De inspectie voor de volksgezondheid stelt op een aantal punten de normen vast. Dat is de ondergrens waar we aan moeten voldoen. De basis. Onze audits geven inzicht of we dit basisniveau hebben. Hoe makkelijker we hieraan voldoen, hoe beter en zelfbewuster we ons kunnen gedragen als professionals. (Bij)scholing is dan heel normaal. Het kwaliteitsplan dat we als Vitalis gemaakt hebben staat op onze website. Daar staan verbeteracties in voor 2018. Verbeteren betekent inzicht hebben in je prestaties, benoemen wat je wil verbeteren en dat gaan doen en opnieuw kijken of het geholpen heeft enz. Plan, do, learn, act. De scores van onze cliënten op Zorgkaart.nl en in onze eigen tevredenheidsonderzoeken laten zien of we stijgen op een belangrijke ranking. Of we boven of onder gemiddeld scoren of dat we ons kunnen meten met de besten.

Houd mijn blogs in de gaten, want daar zal uitgebreid worden ingegaan op de overwegingen die ons proces naar vitale teams versterken.

 

 

Terug naar het overzicht