Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Mijn vakantie zit erop

10-08-2017

En voor je het weet zit je er weer helemaal in, never a dull moment.

Woensdag even naar de weekmarkt op Engelsbergen. € 1,50  voor een lekker potje zelfgemaakte jam, heerlijk op toast. Er heerst een gezellige sfeer want er is een optreden van Ad de Jong. Hij speelt klarinet en jazz. De bewoners genieten zeker bij het nummer ‘When you’re smiling’. De klarinet sprankelt door de ruimte. Deze man bezoekt samen met zijn band al onze locaties. Ik maak een afspraak met hem want ik wil graag horen wat zijn ervaringen bij ons zijn.

Donderdag, een  informeel overleg met de OR. We praten heel principieel over de kanteling van de werktijden en het kader dat wij nodig hebben om het proces naar Vitale teams te stimuleren. Na ons debat heb ik het gevoel dat we er allemaal in geloven dat we echt de regie bij onze teams moeten laten. De arbeidstijdenwet, een kader over werktijden en een goed werkend roosterprogramma  zijn onze hulpmiddelen. Iedereen is blij met dit kader. We merken dat het loslaten van onze regeldrift niet zo gemakkelijk is. Er zullen nog veel gesprekken gevoerd moeten worden over de bedoeling, de kanteling van de werktijden en het loslaten.

Vrijdag op de fiets naar Vonderhof. Ik ben heel benieuwd naar de verbouwing. De uitbreiding ziet er mooi uit, de aanpassing van de huiskamers, de extra ruimte. De medewerkers zijn er erg trots op. “We kunnen nu weer alle deuren opendoen en dan hoeven we ons niet te schamen”, zegt een medewerker. Als ik buiten kom gaat er een busje met bewoners en vrijwilligers naar het Boerenbondmuseum in Gemert. Ze hebben schik.

Mijn eerste week zit erop. Bij mijn rondgang op diverse locaties merk ik de spanning die op de formaties zit. Net wel genoeg , net niet, managers en staf die meewerken. Iedereen probeert met man en macht om de zaak goed draaiende te houden en zonder kleerscheuren deze vakantie door te komen. Maar de personeelsproblematiek is en blijft ons belangrijkste aandachtpunt. Komende week is onze themabijeenkomst: hoe krijgen en houden we onze medewerkersmix op orde? We zullen met ongeveer 25 mensen uit verschillende geledingen van onze organisatie en daarbuiten aan drie tafels nadenken over oplossingen en kansen.

Tafel 1 : de teamsamenstelling inclusief de werkverdeling in de Vitale teams. Met specifiek aandacht voor de rol en taken van de (wijk)verpleegkundige. Hoe ziet het ideale Vitale team eruit? Welke functies, welke competenties? Wie doet wat? Met welke mensen kunnen we vastigheid creëren voor de cliënten?

Tafel 2: innovatie en technologie. Oplossingen liggen niet alleen bij het aannemen van meer personeel. We moeten bepaalde handelingen ook anders doen, met behulp van innovatie en technologie.

Tafel 3: binden van medewerkers. De wervingsacties lopen en leveren zeker wat op, maar als nieuwe medewerkers vervolgens ook weer snel onze organisatie verlaten schieten we er niets mee op. Wat moeten we anders of beter doen om mensen aan ons te verbinden?

Als je ook ideeën, oplossingen hebt mail ze door naar  j.sporken@vitalisgroep.nl

Terug naar het overzicht