Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Carnaval

18-02-2016

Afgelopen week was het Carnaval. Sinds vorige week zijn al onze locaties kleurig versierd. Ik ontmoet Prins Decorador van Lampegat met de Hofkapel bij Wissehaege. Ze maken flink swingende muziek. De rolstoelpolonaise wordt in gang gezet. Vele vrijwilligers helpen bij dit feest.

Bardiensten draaien, bewoners worden gehaald en gebracht. Ik heb er een filmpje van gemaakt. Het is toch wel heel mooi om te zien dat de carnavalsverenigingen ons niet vergeten en dat zij tijd noch moeite sparen om onze bewoners te laten genieten van dit feest vol tradities.

Net als de zorgteams heeft het directieteam deze week een “interventure” om onze samenwerking te verbeteren. Door de waan van de dag zijn mijn collega’s heel druk om hun eigen eenheid goed te laten functioneren. Iedereen werkt knetterhard. Dan ontstaan er dus ook soms onderlinge irritaties en spanningen. We zijn net als een zorgteam namelijk op veel vlakken ook afhankelijk van elkaar. 

Als bestuurder probeer ik deze spanningen aan de orde te stellen en bespreekbaar te maken. Ik weet dat als mijn team het goed met elkaar heeft, de samenwerking veel natuurlijker gaat en dat we veel meer energie hebben om de juiste dingen te doen. Iedere keer als ik dat doe gebeurt er iets in ons team. Dan komen de emoties er uit. De angsten voor falen, het verlangen om succesvol te zijn. We hebben deze aandacht voor elkaar echt nodig. Het zuivert de lucht. Openstaan voor feedback van elkaar is echter een  hele kunst. Het lukt me zelf ook lang niet altijd om dat goed te doen. Ik weet (rationeel) dat er 10 complimenten nodig zijn om een veilige omgeving te creëren. Maar ik kan mijn neiging om de ander te vertellen wat hij anders moet doen maar moeilijk onderdrukken.  Ik neem mij voor daar de komende week weer eens hard aan te werken. Complimenten geven. Ik krijg er meteen energie van. 

Inge Fleischeuer

 

Terug naar het overzicht