Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Geluk en kunst, van onschatbare waarde

15-04-2021

Onze missie is de Kunst van gelukkig oud zijn. Wat betekent dat woord kunst in onze missie eigenlijk? Het is een hele kunst... Vanuit die betekenis lijkt kunst alleen energie te kosten. Als ik met onze medewerkers praat, stralen ze meestal iets anders uit: passie voor hun vak en bereidheid om tot het uiterste te gaan. Passie voor je vak maakt dat je nieuwsgierig bent naar nieuwe mogelijkheden om je vak beter uit te voeren. En als dat lukt, geeft dat een heel goed gevoel, een geluksmoment.

Op zo’n moment verandert de betekenis van het woord kunst, in kijken vanuit een andere invalshoek. Vaak kunnen mensen hun gevoelens niet uiten in taal, maar wel op het doek of op het podium. In hun hobby’s creëren ze er vrolijk op los en verleggen ze hun grenzen. En juist die houding is zo belangrijk in ons werk. Echte kunstenaars zijn bij uitstek mensen die hun gevoelens helemaal tot uiting laten komen in een kunstwerk. Als dat lukt, zijn de werken vaak (letterlijk) van onschatbare waarde.

Daarom gebruikt Vitalis kunst als inspiratiebron. Kunstwerken inspireren en géven energie. Een film, een opera, een boek, een schilderij. Het is de bedoeling dat ze je raken en tot iets aanzetten.

Zo vind ik de film Invictus geweldig. De film gaat over leiderschap van Nelson Mandela. Als ik het moeilijk heb in mijn rol als bestuurder, denk ik graag aan die film en geven veel fragmenten mij andere inzichten in leiderschap. Als ik ze dan toepas en het werkt, heb ik een geluksmoment.

Zo vertelde mijn schoonzoon (verzorger IG) mij laatst dat hij samen met een onrustige dementerende zuster (non) in het verpleeghuis het Ave Maria had gezongen. Daarna keek ze hem aan en zei: “Jij bent mijn engel” en ging ze rustig slapen. Dat vond ik geweldig.

Ik ben ervan overtuigd dat kunst(beleving) ons helpt verder te komen dan de gebaande paden en dat ze daarom van onschatbare waarde is. Ik ben er verschrikkelijk trots op dat Vitalis zoveel aandacht aan kunst besteedt en dat het zelfs in onze missie verankerd is.

Inge Fleischeuer

Terug naar het overzicht