Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Je thuis voelen

10-12-2020

Een paar jaar geleden schreef ik er al een blog over. Hoe belangrijk het voor onze bewoners is om je welkom te voelen als je, vaak niet uit vrije wil, naar je laatste woonplaats verhuist. Afgelopen jaar ben ik zelf verhuisd. Het was een weloverwogen besluit dat ik samen met mijn man genomen had; toch ben ik zes weken lang erg emotioneel geweest. Jeetje, het was een complete ontworteling. We verhuisden van groot naar klein en van het platteland naar de stad. Het was tijdelijk, maar we wisten nog niet waar we ons definitief zouden vestigen. Het was de hele zomer bloedheet, er stond een smaller bed en er was veel herrie. Ik sliep heel slecht. Pas als je het zelf meemaakt, ervaar je het echt: je niet thuis voelen is vreselijk. Dat je-niet-thuis-voelen geldt voor onze nieuwe bewoners, maar ook voor onze nieuwe medewerkers.

Hoe laten we merken dat we blij zijn met onze nieuwe collega’s? Zijn we trots op ons bedrijf en lopen we over van enthousiasme om iemand wegwijs te maken? De eerste dagen vallen voor hen vaak niet mee. Je kunt niets vinden en weet nog weinig. Als je naar huis gaat, tolt je hoofd. Heb ik er wel goed aan gedaan om deze nieuwe baan te nemen? Elke twee weken heet ik nog steeds nieuwe medewerkers, persoonlijk en live, welkom. Je kunt je daarvoor inschrijven bij de academie. Dat is een van de weinige dingen die ik momenteel live doe tijdens deze tweede corona-golf. Dus niet via MS-Teams. Naast dat ik mezelf voorstel, mijn drijfveren en mijn visie de revue laat passeren, ben ik altijd reuze benieuwd naar wie er lid zijn geworden van onze club en waarom. En of zij zich thuisvoelen bij ons en hoe dat dan komt. Gelukkig zijn de meeste nieuwelingen zoals ze zelf zeggen “in een warm bad terecht gekomen” en dat is dan weer heerlijk om te horen.

Opmerkingen als: “Ik was er een paar dagen niet en toen ik terugkwam, zei een manager: Fijn, Linda, dat je er weer bent. Ze wist mijn naam nog.” Het is een heerlijk uurtje, dat kennismaken en constateren dat onze nieuwe medewerkers zich al thuis voelen bij Vitalis. Ik weet daarna weer dat we er met ons allen aandacht aan besteden. Heel mooi. Je thuis voelen begint met een warm welkom voor onze bewoners en voor onze medewerkers en vrijwilligers. Ik hoop dat we ons daar bewust van blijven, juist nu het zo ontzettend belangrijk is en het soms op andere manieren ingevuld moet worden, tijdens deze tweede coronagolf.

Voor de feestdagen wens ik iedereen een fijn thuis,
Inge Fleischeuer

* Deze blog is geschreven voor de zware lockdown van 15 december. Tijdens deze lockdown vinden ook de bijeenkomsten om medewerkers welkom te heten, digitaal plaats.

Terug naar het overzicht