Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Onoverwinnelijkheid

15-09-2020

 

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Iedereen kent deze uitspraak van Pippi Langkous wel. Een prachtig voorbeeld van omdenken. Ik moest eraan denken in relatie tot ons coronatijdperk.

Ik keek vroeger graag naar Pippi. Ze gaf me een gevoel van onoverwinnelijkheid. En tijdens mijn dertigjarig huwelijksfeest vergeleek een van onze vrienden mij met haar. Daar ben ik nog steeds trots op. Hoe ging dat ook weer met Pippi?

Pippi had altijd gekke ideeën die onmogelijk leken. Maar onmogelijk bleken ze nooit te zijn. Ze dacht out of the box. Ze liep vaker achteruit dan vooruit en sliep met haar voeten op het kussen. Ze liet zich niet beperken door haar leeftijd. Ze woonde gewoon op zichzelf in een mooie villa. Ze maakte alles leuk. Ik herinner me dat ze met dweilen onder haar schoenen al schaatsend de vloer boende.

Zorgen maken? Dat kende ze niet. Doe wat je leuk vindt en dan komt alles wel goed. Denk ook niet te moeilijk. Zo knipte ze gewoon met een schaar lange spaghettislierten af bij het eten. Ze was 100% zichzelf, ze paste zich nooit aan aan de omgeving. “Ik denk dat ik een piano koop, dan kan ik piano spelen.”  “Nou”, zegt Annika, “dat moet je wel eerst leren spelen.” “Tja”, zegt Pippi, “maar dat is toch echt veel makkelijker als je een piano hebt.”

Geloof in jezelf, en niet opgeven. Wat ze ook deed, ze kwam altijd ergens uit. Elke dag was een avontuur. Soms leidde het tot iets goeds en soms niet. “Maar dat weet ik dan nu”, aldus Pippi.

Met een glimlach om mijn mond denk ik eraan terug. Staartjes, sproeten, kleurrijk jurkje, een echte paradijsvogel. Ze had er zelf helemaal geen last van.

Heerlijk, want in een wereld waarin iedereen alles volgens de regels doet, brengt die eigenwijze houding van mijn heldin treffende levenslessen met zich mee. 

Ik wentel mij nog een beetje in die nostalgie van de Pippi-verhalen, maar in the end denk ik:

Die coronacrisis overwinnen …Ik heb het nog nooit gedaan… maar ik denk dat ik het wel kan.

Inge Fleischeuer, bestuurder

 

Terug naar het overzicht