Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Angst is een slechte raadgever

03-04-2020

 

Het aan- en uitdoen van de beschermingsmaterialen is moeilijker dan je zo zou denken. Het vereist dat je er heel bewust mee bezig moet zijn. Bijv. hoe trek je een schort en kapje veilig uit na gebruik en waar laat je die spullen vervolgens. Het aantal keren dat je je handen moet ontsmetten is veel groter dan ik dacht. Voor een aantal deelnemers is het gesneden koek, maar ik zie ook een paar medewerkers nog heel vragend kijken.

Op de tweede plaats hoor ik vragen of de spelregels zelf wel veilig genoeg zijn. Dat snap ik heel goed. Zet de televisie maar aan en je ziet zo ongeveer de hele wereld met mondkapjes rondlopen. Onze hygiëniste blijft heel rustig onder die vragen en legt heel goed uit wanneer er sprake is van veiligheid en wanneer er sprake is van schijnveiligheid. Zelfgemaakte mondkapjes, hoe goed bedoeld ook, kunnen gevaarlijk zijn als ze bij echte coronapatiënten gebruikt worden.

Ik zie hoe belangrijk deze informatie voor onze medewerkers is en hoe verschillend soms ook de uitleg opgepikt wordt. Iemand die bang is hoort echt andere dingen, dan iemand die zelfbewust is. Sterker nog, iemand die bang is hoort de hele uitleg niet. Ik zie het voor mijn ogen gebeuren. Dat is iets waar we aandacht voor moeten hebben, want angst is in de meeste gevallen een slechte raadgever.

Ik zie op Wissehaege dat alle managers aanwezig zijn bij de uitleg. Dat doet me goed, want ik weet hoe belangrijk hun rol is bij de verspreiding van de goede uitleg en bij het comfort geven aan onze medewerkers. Ik vergelijk het met een spel. Eerst moet je de regels goed kennen om het (hygiëne)spel goed te kunnen spelen. Hoe beter je ze kent hoe meer je kunt ontspannen, omdat je weet dat je het goed doet en je geen (extra) risico loopt. En net als bij elk spel, als je het vaker speelt word je er vaardiger in. Wij hebben bij dit spel helaas geen keuze, we moeten het spelen. Dus laten we er met zijn allen zo snel mogelijk heel goed in worden en blijven.

Collega’s mag ik jullie weer danken voor jullie enorme inzet voor onze bewoners! Voor de komende week weer heel veel sterkte en succes toegewenst. Blijf goed voor elkaar zorgen.

Inge Fleischeuer

P.S. Benieuwd naar de Vitalis Corona-spelregels? Blijf de berichten van het Regieteam Infectiepreventie tot je nemen. Zij volgen de landelijke richtlijnen van de experts van het RIVM.

Terug naar het overzicht