Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Coronacrisis

20-03-2020

 

We zijn weer een week verder waarin de omvang van de coronacrisis steeds duidelijkere vormen aanneemt. We ervaren dat elke dag. Maar wat nu, ondanks al het ernstig leed wat inmiddels voor velen voelbaar is, ook opvalt, is de enorme saamhorigheid en de goede wil.

Ik ben het boek aan het lezen van onze jonge historicus Rutger Bregman ‘De meeste mensen deugen’. Dat is een goed leesbaar filosofieboek dat duidelijk maakt dat wij mensen bovenal sociale wezens zijn. Bij een crisis worden we inventief, we werken samen tot we er weer boven op zijn. Juist die samenwerking maakt dat we vele slimmere dingen doen dan alleen. Een crisis verbroedert. Elke dag zie ik zijn theorie in de praktijk terug. Op de eerste plaats natuurlijk het feit dat al onze zorgmedewerkers hun schouders eronder zetten en zelfs oud-medewerkers. De waardering die niet alleen uitgesproken wordt, maar ook in daden zichtbaar is. Bloemen, kaarten en andere bedankjes, het is hartverwarmend.

Elke dag zie ik ons regieteam op het bestuurscentrum zich uit de naad werken met een enorme focus, om ervoor te zorgen dat we voldoende beschermingsmateriaal hebben, de richtlijnen duidelijk zijn én blijven zodat iedereen veilig en rustig kan werken. De samenwerking en wisselwerking met de uitbraakteams is geweldig. Managers, staf, directie, ondersteuning, cliënten en familieleden eensgezind elkaar helpend zonder aanzien van de functie of rollen.

Zelf ben ik continu bezig met mijn collega-bestuurders in de regio, om informatie en kennis te delen en elkaar te helpen als dat nodig is. Het zorgt voor vele nieuwe manieren van (samen)werken en verbinding. Wie had gedacht dat we zo snel digitaal zouden vergaderen?

Dus zowel de theorie van Bregman, als onze praktijk geeft mij vertrouwen dat wij ons er door heen slaan de komende tijd. Het besluit dat onze deuren dicht moesten was zeer ingrijpend. Velen van ons werden geconfronteerd met familieleden en vrijwilligers die het hier heel erg oneens mee waren. Toch konden we niet anders voor onze eigen veiligheid en die van onze bewoners. Dank voor een ieders bijdrage aan het uitvoeren van dit besluit.

Gisteren en vandaag zie ik muzikanten buiten in onze tuinen muziek maken. Ik zie talrijke initiatieven genomen worden om onszelf weer ‘verantwoord’ te ontsluiten. Die creativiteit en overlevingskracht zit in onze genen. God zij dank.

Inge Fleischeuer

Bestuurder

Terug naar het overzicht