Corporate logo

Inge Fleischeuer vertelt...

Hoe belangrijk is eten

06-06-2019

Mijn man en ik beoordelen het eten ook elke dag weer. Jeetje, wat was dat lekker of nou het was aan de flauwe kant. Dan lachen we allebei want we weten dat we boffen. Morgen toch maar wat minder room in de soep. Er gaat geen dag voorbij of we hebben het er over. Ook leren we nog elke dag weer nieuwe dingen over het eten. Geen koolhydraten, wel vet, vegetarisch, vis, enzovoort.

Eten & drinken zijn ook belangrijke momenten op de dag voor onze bewoners. Op al onze locaties en woongroepen. Vorige week was ik te gast in een van onze restaurants. Elke week is er een speciale avond voor een afdeling. Met kaarsjes en mooi gedekt. Aanschuivend zag ik hoeveel moeite bewoners hebben met eten. Sommige verslikken zich, velen hebben hulp nodig en een aantal was bang dat ze te weinig zouden krijgen. Ook het gesprek voeren was echt niet zo eenvoudig. Gelukkig werd ik geholpen door een lieve en deskundige horecamedewerker die mij kort de levensgeschiedenis van een gast vertelde. De man waar ik naast zat kon door een cva wel begrijpen wat ik zei, maar hij kon niet antwoorden, alleen met ja en nee. Hij was erg emotioneel. Hij schoof zijn eten af en toe weg.

Zwaar onder de indruk ging ik die avond naar huis. Ik realiseerde me wat een enorme opdracht het is om onze bewoners elke dag smakelijk en voldoende te laten eten. Dat het heel gemakkelijk is om te zeggen dat het eten elke dag een feestje moet zijn. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Er zijn zoveel wensen, beperkingen, mogelijkheden. Een ding weten we zeker: het is een belangrijk thema. Laten we er met z’n allen voor gaan, elke dag weer.

Terug naar het overzicht