Corporate logo

inge blog

Inge Fleischeuer vertelt...

Op nieuwsdieet

01-04-2020

Alweer een week om waarin ik volledig ben opgegaan in corona. Elke dag rond drie uur kijk ik naar NU.nl om te trends te volgen wat betreft aantal overlijdens, besmettingen en IC-capaciteit. De hoop dat het goede berichten zijn is groot. Maar de realiteit is dat het spannend blijft of de gewenste afvlakking gaat optreden. Met andere woorden het gaat nog wel even duren.

Inmiddels heb ik mijn nieuwe rol wel te pakken als medefacilitator van het corona-regieteam en verbindingsofficier naar buiten, maar het was toch even wennen dat ik niet zelf de volledige regie heb in ons bedrijf. Het voelt ongemakkelijk. Ik merk dat ik ontzettend veel naar de apps kijk, naar het nieuws in al zijn uitingsvormen. Het gebeurt gewoon automatisch en ik merk dat ik daar af en toe echt genoeg van heb. En daar voel ik me dan weer schuldig over. Ook vraag ik me geregeld af of ik wel genoeg doe. Normaal schaak ik op 10 borden tegelijk en nu maar op 1. Ik ga elke dag wel naar het Bestuurscentrum waar het Regieteam is gehuisvest maar ik ben veel meer thuis dan anders. Thuis heb ik mijn ritme ook nog niet helemaal gevonden.

Dit overziend denk ik dat er wel meer collega’s een beetje worstelen met de bovenstaande gevoelens. Of je nu in de verpleging zit waar spanning is over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en geen familieleden meer komen of dat je in de ondersteuning je ei niet meer kwijt kan.

Wat kan ik daar aan doen of hoe werkt dat eigenlijk? Onze collega’s van de vakgroep psychologie hebben dit in kaart gebracht. Dit heeft mij geholpen om te accepteren dat mijn gevoelens er mogen zijn en dat ze normaal zijn in deze zeer bijzondere tijd. Het heeft me ook geholpen om een aantal dingen anders te doen. Ik volg een nieuwsdieet na 20.00 uur ’s avonds. Dan stop ik met appen en journaals over corona. Ik wandel nu elke dag een uur buiten met de hond, uiteraard met mijn telefoon in de hand. Dat kan ik nog niet laten,….

Lieve mensen sta er de komende tijd bewust even bij stil wat er voor je veranderd is en of je je daar prettig bij voelt. Ga na wat je nodig hebt om om je weer prettig te voelen en hoe je daar een draai aan kan geven. Volgende week ontvangen jullie allen een handige flyer met tips van onze psychologen, gebruik die. Het is belangrijk dat we alle energie aan boord houden de komende weken.

Tot volgende week, warme groet

Inge Fleischeuer

Lees het hele verhaal

Coronacrisis

01-04-2020

We zijn weer een week verder waarin de omvang van de coronacrisis steeds duidelijkere vormen aanneemt. We ervaren dat elke dag. Maar wat nu, ondanks al het ernstig leed wat inmiddels voor velen voelbaar is, ook opvalt, is de enorme saamhorigheid en de goede wil.

Lees het hele verhaal

Bezoek aan VDL; dé winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2019

01-04-2020

Donderdag 23 januari, bedrijfsbezoek bij VDL. We hebben een mooie presentatie voorbereid en met 15 collega’s van Vitalis WoonZorg Groep zijn wij heel nieuwsgierig naar wat ons te wachten staat.

Lees het hele verhaal

De kunst van de vertraging

01-04-2020

Tijdens onze eerste Krachtstroom-bijeenkomst in oktober afgelopen jaar, nam een verpleegkundige bij Vitalis ons, als spreekster, in vijf minuten mee in de kunst van het vertragen. Zij vertelde over een wandeling door de duinen naar de zee en dan het moment, net over de laatste heuvel, dat je de zee ziet, ruikt, hoort, voelt. Het lijkt dan even of de tijd stilstaat. Iedereen stopt dan ook met verder lopen. Je wil het moment vasthouden en je voelt, je ervaart, je bent. En dan, als vanzelf, gaat het leven weer verder.

Het lijkt zo simpel. Maar dat is het niet.

Lees het hele verhaal

Topsport of breedtesport?

01-04-2020

Afgelopen week was ik aanwezig bij het afscheidssymposium van de directeur van Transvorm. De meesten van ons kennen Transvorm van de vacaturesite voor medewerkers in de zorg. Een professor sprak daar over de TOPSPORT die medewerkers in de zorg leveren. Ik merkte dat me dat irriteerde. Hoezo topsport? Ik zie topsportmensen als mensen die met niets anders bezig zijn dan met het verhogen van hun prestatie. Alles en iedereen om hen heen moeten zich schikken. Eigenlijk zijn ze een beetje egoïstisch en dat is ook nodig om de absoluut hoogste prestatie te leveren. Is dat nou de associatie die ik heb met onze medewerkers en is dat nou de manier om toekomstige medewerkers te interesseren voor de zorg? TOPSPORT. Ik denk zelf van niet.

Lees het hele verhaal

Hoe belangrijk is eten

01-04-2020

Dat is een makkelijke vraag. Heel belangrijk, want als je er mee stopt ga je dood. Het gaat in principe vanzelf. Je krijgt honger en je zorgt dat je eten krijgt. Ons lichaam gaat daar ook heel ingenieus mee om. Als je een goed ritme hebt kun je er de klok op gelijk zetten. Mijn man zegt altijd, er zijn twee belangrijke zaken bij het eten: het moet smaken en het moet genoeg zijn. Eten & drinken zijn ook belangrijke momenten op de dag voor onze bewoners. Op al onze locaties en woongroepen.  Het is heel gemakkelijk is om te zeggen dat het eten elke dag een feestje moet zijn. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Er zijn zoveel wensen, beperkingen, mogelijkheden.

Lees het hele verhaal

De eerste indruk

01-04-2020

Als ik ergens nieuw kom, voel ik altijd meteen of ik welkom ben. Hallo, fijn dat je er bent, lust je een kopje koffie? Even die aandacht die nodig is om je op je gemak te voelen. Die eerste indruk is er eentje die je onthoudt, of je nu bewoner bent of medewerker. 

Lees het hele verhaal

Delen is vermenigvuldigen

01-04-2020
 
Medewerkers vinden het vaak moeilijk om te formuleren wat eigenlijk de bedoeling is van wat wij bij Vitalis doen. Dat is bijzonder, want we hebben het over onze missie en hoe we die uitdragen. Voor wie nieuw is: wij willen invulling geven aan de kunst van het gelukkig oud zijn. Om dat tot zijn recht te laten komen    hebben we drie kernwaarden geformuleerd: ertoe doen, meedoen en zelf doen. Als we bewoners en onszelf het gevoel geven dat men ertoe doet, mee kan doen en ook nog zelf actief kan zijn op elk niveau, dan creëren we veel geluksmomenten. Blijkbaar is het moeilijk om dat concreet te maken, om gelukkig zijn voorop te zetten. Zeker als je met de waan van elke dag wordt geconfronteerd.
 
Lees het hele verhaal

Loslaten en vasthouden

01-04-2020

Deze zomer werd ik toch weer verrast. Mijn schoonvader van bijna 92 is gestorven.

Lees het hele verhaal

Professionals aan het roer

01-04-2020

Professionals aan het roer. Dat is de basis van onze besturingsfilosofie. Het project ‘Vitale teams goed beter best’ is een expeditie die antwoorden probeert te vinden. Wanneer doen onze vitale teams het goed. Hoe geven we hen terug wat ze presteren? En hoe beïnvloeden we het handelen van iedereen in positieve zin?

Lees het hele verhaal