Corporate logo

inge blog

Inge Fleischeuer vertelt...

Onoverwinnelijkheid

15-09-2020

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Iedereen kent deze uitspraak van Pippi Langkous wel. Een prachtig voorbeeld van omdenken. Ik moest eraan denken in relatie tot ons coronatijdperk.

Lees het hele verhaal

Welke kansen biedt de coronacrisis voor de toekomst van de zorg?

07-07-2020

Nog geen twee maanden geleden braken we ons hoofd over de vergrijzing, de toenemende zorgvraag, het tekort aan medewerkers, stijgende kosten enzovoort. Terwijl we nog midden in de coronacrisis zitten, vallen mij zaken op die mogelijk invloed gaan hebben op de toekomst van de ouderenzorg.

Lees het hele verhaal

Dankbaarheid versus frustratie en boosheid

01-05-2020

De laatste dagen merk ik dat ik steeds meer een gevoel van grote dankbaarheid heb en krijg. Dankbaarheid, die frustratie en boosheid gaat overheersen. Waar komt dat groeiende gevoel vandaan?

Lees het hele verhaal

Angst is een slechte raadgever

03-04-2020

In de derde coronaweek is er veel discussie gaande over het gebruik van ons beschermingsmateriaal. Wat is nu wel veilig en wat niet? Onze ziekenhuishygiëniste gaat momenteel de teams af om uitleg te geven. Ik volgde zo’n bijeenkomst op Wissehaege om eens te horen welke vragen er nu leven. Los van het feit dat de uitleg zeer duidelijk is, en ik meteen vertrouwen heb in haar expertise, vallen me een paar zaken op.

Lees het hele verhaal

Op nieuwsdieet

27-03-2020

Alweer een week om waarin ik volledig ben opgegaan in corona. Elke dag rond drie uur kijk ik naar NU.nl om te trends te volgen wat betreft aantal overlijdens, besmettingen en IC-capaciteit. De hoop dat het goede berichten zijn is groot. Maar de realiteit is dat het spannend blijft of de gewenste afvlakking gaat optreden. Met andere woorden het gaat nog wel even duren.

Lees het hele verhaal

Coronacrisis

20-03-2020

We zijn weer een week verder waarin de omvang van de coronacrisis steeds duidelijkere vormen aanneemt. We ervaren dat elke dag. Maar wat nu, ondanks al het ernstig leed wat inmiddels voor velen voelbaar is, ook opvalt, is de enorme saamhorigheid en de goede wil.

Lees het hele verhaal

Bezoek aan VDL; dé winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2019

30-01-2020

Donderdag 23 januari, bedrijfsbezoek bij VDL. We hebben een mooie presentatie voorbereid en met 15 collega’s van Vitalis WoonZorg Groep zijn wij heel nieuwsgierig naar wat ons te wachten staat.

Lees het hele verhaal

De kunst van de vertraging

15-01-2020

Tijdens onze eerste Krachtstroom-bijeenkomst in oktober afgelopen jaar, nam een verpleegkundige bij Vitalis ons, als spreekster, in vijf minuten mee in de kunst van het vertragen. Zij vertelde over een wandeling door de duinen naar de zee en dan het moment, net over de laatste heuvel, dat je de zee ziet, ruikt, hoort, voelt. Het lijkt dan even of de tijd stilstaat. Iedereen stopt dan ook met verder lopen. Je wil het moment vasthouden en je voelt, je ervaart, je bent. En dan, als vanzelf, gaat het leven weer verder.

Het lijkt zo simpel. Maar dat is het niet.

Lees het hele verhaal

Topsport of breedtesport?

26-09-2019

Afgelopen week was ik aanwezig bij het afscheidssymposium van de directeur van Transvorm. De meesten van ons kennen Transvorm van de vacaturesite voor medewerkers in de zorg. Een professor sprak daar over de TOPSPORT die medewerkers in de zorg leveren. Ik merkte dat me dat irriteerde. Hoezo topsport? Ik zie topsportmensen als mensen die met niets anders bezig zijn dan met het verhogen van hun prestatie. Alles en iedereen om hen heen moeten zich schikken. Eigenlijk zijn ze een beetje egoïstisch en dat is ook nodig om de absoluut hoogste prestatie te leveren. Is dat nou de associatie die ik heb met onze medewerkers en is dat nou de manier om toekomstige medewerkers te interesseren voor de zorg? TOPSPORT. Ik denk zelf van niet.

Lees het hele verhaal

Hoe belangrijk is eten

06-06-2019

Dat is een makkelijke vraag. Heel belangrijk, want als je er mee stopt ga je dood. Het gaat in principe vanzelf. Je krijgt honger en je zorgt dat je eten krijgt. Ons lichaam gaat daar ook heel ingenieus mee om. Als je een goed ritme hebt kun je er de klok op gelijk zetten. Mijn man zegt altijd, er zijn twee belangrijke zaken bij het eten: het moet smaken en het moet genoeg zijn. Eten & drinken zijn ook belangrijke momenten op de dag voor onze bewoners. Op al onze locaties en woongroepen.  Het is heel gemakkelijk is om te zeggen dat het eten elke dag een feestje moet zijn. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Er zijn zoveel wensen, beperkingen, mogelijkheden.

Lees het hele verhaal