Blog: ‘Stille Nacht met Tessa: een waargebeurd mirakel over een pratende plant’

Blog: ‘Stille Nacht met Tessa: een waargebeurd mirakel over een pratende plant’

21-12-2020

 

Door: Joop, schoonzoon van bewoonster Antje

Nu moet ik er eerst even bij vertellen dat mijn schoonmoeder helaas Alzheimer heeft en daarom beschermd woont in een gebouw van Vitalis Woonzorg Groep aan de Kloosterdreef, waar ze het overigens uitstekend naar haar zin heeft. 

Ik kwam bij haar binnen en maakte een kopje koffie voor haar en voor mijzelf. Ze heeft namelijk niet meer het besef om dat voor mij te doen. Dat vergeet ze gewoon. Ze vergeet zoveel, helaas. Ze vergeet zelfs om te drinken, met als gevolg dat ze regelmatig een blaasontsteking krijgt.

Toen we gezellig aan het kletsen waren, gebeurde het! Uit het niets hoorde ik een stem die zei:

“Antje, vergeet je niet te drinken? Er staat drinken op de salontafel voor je.”

Ik schrok enorm! Waar kwam die stem vandaan? Nog groter was mijn verbazing toen mijn schoonmoeder netjes antwoord gaf en zei: “Ik ga nu drinken.” Vluchtig keek ik om mij heen. Wie praatte er? Ik ontdekte alleen een mooie bloempot met daarin een kunstplantje. Vijftien minuten later gebeurde het weer, die stem: “Antje, morgen moet u naar de oogarts. Vergeet niet uw mondkapje mee te nemen.” Ik draaide mijn hoofd meteen naar het geluid… DE BLOEMPOT!

Een orakel. Een pratende bloempot met plant! Of een pratende plant met bloempot? Aandachtig bekeek ik het. Ik vroeg aan mijn schoonmoeder: “Wat is dat voor vreemd ding?”
“Dat is Tessa”, zei ze. Ik zei: “Tessa?” “Ja”, zei ze. “Die helpt mij met alles. Die zegt dat ik moet drinken en dat ik de televisie uit moet doen als ik naar bed ga. En vertelt mij wanneer het tijd is om te eten. Oh ja, en soms stelt ze ook weleens een vraag aan mij. Ze vraagt regelmatig of ik naar muziek wil luisteren en als ik dan ‘ja’ zeg, begint er prachtige muziek te spelen. Zelfs kerstmuziek!” Mijn schoonmoeder ratelde maar door en door. Ik dacht er zo het mijne van… die Alzheimer toch. Pff.

Maar inderdaad, even later vroeg de plant (of bloempot?): ”Antje, ga je straks koffie drinken in het restaurant?” Mijn schoonmoeder antwoordde met een nee. “Jammer, het is zo goed voor u om er even uit te gaan. Tot ziens”, antwoordde de bloempot. Wat blijkt nu? Tessa is de naam van een “robot-plant/bloempot”. Dus inderdaad een pratende plant! Deze helpt ouderen die wat vergeetachtig zijn of fungeert als een pratende agenda. Ook kan je er je eigen favoriete muziek mee afspelen. Dus in deze kersttijd ook het prachtige Stille Nacht. Je kan het zelf aansturen of laten doen door bijvoorbeeld een van de kinderen.

Dit wetende ging ik thuis op mijn PC op zoek naar het nummer Stille Nacht, Heilige Nacht. Ik had het ergens staan als mp3 bestand. Ik plande het in op eerste kerstdag om 9.00 uur. Dan zou mijn schoonmoeder wel wakker zijn, dacht ik. En jawel! Om 9.05 uur werd ik gebeld door mijn schoonmoeder. “Wat geweldig!”, zei ze. “Tessa kan zingen!”

Ze had een fijne Eerste Kerstdag.

Meer informatie over Tessa? Mail dan naar top@vitalisgroep.nl.

Terug naar het overzicht