Slotconcert Tonen over Toen: ‘Dat is helemaal ons moeder!’

Slotconcert Tonen over Toen: ‘Dat is helemaal ons moeder!’

Slotconcert Tonen over Toen: ‘Dat is helemaal ons moeder!’

21-07-2021

Het is muisstil in de zaal totdat de laatste noot wordt gespeeld, dan is er ruimte voor contact tussen artiest en publiek. Ruimte voor tranen van geluk en herkenning bij familieleden. ‘Dat is helemaal ons moeder!’ roept iemand. De singer-songwriter had in één gesprek het verhaal van deze mevrouw weten te vangen en vertaald naar een ijzersterk lied.

“Dit is het mooiste wat ik ooit in mijn leven cadeau heb gekregen” – deelnemende bewoner

Zestien singer-songwriter zien ‘hun’ bewoners weer terug tijdens het slotconcert Tonen over Toen. Eerder in het project gingen zij in gesprek met dertig bewoners. De persoonlijke verhalen en levenservaringen die daar ter sprake kwamen, werden door de singer-songwriters omgetoverd in wonderschone liedjes en krachtige songs. De bewoners mochten deze als eerste horen. In de vorm van een privé-concert op hun eigen kamer, samen met familie en/of vrienden. Zondag 18 juli was het de beurt aan het grote publiek tijdens een concert in poppodium POPEI.

Spontane ontmoetingen

Tijdens de middag heerste een intieme sfeer, gemoedelijk en vertrouwd. De zaal was gevuld met medewerkers, vrijwilligers en bewoners met hun familie en vrienden. Met inachtneming van de huidige coronamaatregelen kwamen zij samen om de liedjes te beluisteren van alle deelnemende singer-songwriters. Wat volgde was een sfeervol concert met zeer uiteenlopende liedjes en verhalen. Een middag vol leuke, spontane ontmoetingen.

De verbindende factor

Wendy van Zon is Coördinator Kunst & Cultuur bij Vitalis: “Wat het project bijzonder maakt, is de verbindende factor. De verbinding tussen zorg en kunst, maar vooral tussen de mensen: jong en oud. Tussen bewoners en hun familie en vrienden, tussen bewoners en hun (zorg)medewerkers, tussen bewoners en Eindhovense singer-songwriters. Verbindingen die alleen hebben kunnen ontstaan door de inzet van kunst en cultuur. Met een project als dit tillen we ‘de kunst van gelukkig oud zijn’ als Vitalis echt naar een hoger niveau.”

Geluksmomenten voor alle deelnemers

“We kunnen met recht spreken over een succesvol project, dat we samen met CKE en POPEI hebben opgezet”, gaat zij verder. “De deelnemende singer-songwriters deden dat gratis, maar hebben er zoveel voor teruggekregen dat ze na het concert aangaven graag mee te werken aan een vervolg. Eén van de muzikanten zingt normaal gesproken alleen maar in het Engels. Hij stapte uit zijn comfort-zone en verbreedde zijn talenten. Zijn twee Nederlandstalige nummers uit dit project neemt hij voortaan op in zijn repertoire. We zien dus niet alleen geluksmomenten bij onze bewoners, maar ook bij andere deelnemers van dit project.”

En dus is Wendy er zeker van dat de samenwerking tussen Vitalis, CKE en POPEI een vervolg zal krijgen. En tot die tijd kunnen we allemaal meegenieten van de liedjes via deze link.

Cor de Vaal – Ondergronds / Een stukje uit het lied gebaseerd op het verhaal van meneer Lemmens

Gehard en gevormd door de mijn
Ik bleef doen wat ik wou ondanks de pijn
Heb mijn leven getekend, mijn kasten gemaakt
Ik kan niet stoppen tis nog niet gedaan

En het hangt hier aan de muur lijnen vol van levensvuur
Ik zie ze en jij lacht je waardeert mijn aandacht
Met je handen aan het stuur van je leven vrijheid is je lief
Je pareerde elke tegenslag want jij hebt die grote macht

Terug naar het nieuwsoverzicht