Bjorn de Lange verkozen tot Voeding in de zorgmedewerker van 2021!

Bjorn de Lange verkozen tot Voeding in de zorgmedewerker van 2021!

13-05-2021

Bjorn de Lange, coördinator Horeca Peppelrode, is uitgeroepen tot de ‘Voeding in de Zorgmedewerker van het Jaar 2021’. Dit is het vierde jaar dat FrieslandCampina via het online platform Voeding in de Zorg deze verkiezing voor zorgmedewerkers heeft georganiseerd.

Vanwege de coronamaatregelen vond de uitreiking plaats op het terras bij brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot. Hier werd de award voor de ‘Voeding in de zorgmedewerker van het Jaar 2021’ overhandigd door FrieslandCampina. Als afsluiting werd door de aanwezigen geproost op Bjorn.

Bjorn was 12 jaar toen hij zijn oma, die klaagde over het eten in het verzorgingshuis, beloofde zich in te zetten voor beter eten en drinken in de zorg. Hij ging naar de koksschool, werd instellingskok, is nu coördinator horeca en geeft leiding aan een team van 21 voedingsmedewerkers. De kersverse ‘Voeding in de zorgmedewerker’ vertelde met enthousiasme en energie dat hij zelf inspiratie op doet door uit eten te gaan en te reizen. Bewoners staan steeds meer open voor gerechten uit verschillende culturen, mits de maaltijden een beetje worden aangepast richting de Nederlandse smaakvoorkeuren.

Zijn leidinggevende Vincent Vriens sprak Bjorn toe namens Vitalis. Hij vertelde hoe trots hij is op het menusysteem dat Bjorn zelf heeft ontwikkeld. Ook zorgde Bjorn ervoor dat 4 jaar geleden de keuken niet werd gesloten en dat er bij Vitalis Peppelrode werd geïnvesteerd in een nieuwe keuken, zodat er onder zijn leiding vers kon worden gekookt.  Bjorn: “Iedereen heeft recht op gezonde, verse en gevarieerde voeding ongeacht dieet of religie. Met een eigen keuken kun je snel schakelen en zorgen dat iedere bewoner altijd een maaltijd krijgt die aansluit op zijn of haar wensen".

Bjorn bedankte op zijn beurt het team. “Je doet dit samen, maar er is wel altijd iemand die het voortouw moet nemen, anders gebeurt er niks”. Hij voegde daaraan toe dat hij zich bijzonder voelt, maar dat wat hij doet eigenlijk helemaal niet bijzonder zou moeten zijn. Een gevarieerde voeding zou de standaard moeten zijn.

Over de verkiezing Voeding Zorgmedewerker van het Jaar

Tot 12 april 2021 konden zorgmedewerkers genomineerd worden. Een onafhankelijke jury heeft 10 medewerkers uit de aanmeldingen gekozen. Tot 3 mei kon iedereen in Nederland stemmen op zijn of haar favoriete Voeding in de Zorgmedewerker. In totaal hebben 2331 mensen gestemd. Bjorn won met een ruime meerderheid van de stemmen (593). Hij ontvangt niet alleen een eretitel, maar ook een luxe lunch op locatie voor (maximaal) 20 bewoners en collega’s. Deze lunch wordt bovendien bereid door een topkok. Daarnaast ontvangt de winnaar twee entreekaarten voor Madurodam.

Terug naar het nieuwsoverzicht