Artistieke boekjes Vitalis voor álle ouderen in Nederland

Artistieke boekjes Vitalis voor álle ouderen in Nederland

15-04-2021

Vitalis wil een nieuwe reeks kunstzinnige boekjes ‘Vitamines voor de geest’ ontwikkelen en beschikbaar maken voor álle ouderen in Nederland. De boekjes dragen bij aan een zinvolle dagbesteding en zijn bedacht en ontwikkeld door Vitalis en literatuurorganisatie Wintertuin. In 2020 publiceerden we de eerste serie voor onze bewoners en al snel werd vanuit het hele land interesse getoond. Wanneer we voldoende subsidie en fondsen werven, verspreiden we deze zomer een nieuwe reeks boekjes binnen Vitalis én daarbuiten.

 In april 2020 ontvingen duizend senioren bij Vitalis de boekjes ‘Vitamines voor de geest’. Al snel bleek landelijk interesse in deze boekjes met artistieke opdrachten. Op het hoogtepunt ontvingen 3500 ouderen de Vitamines: in Eindhoven, Heerlen, Velp, Amsterdam, Maasdonk, Teteringen, Breda, Emmeloord, Alkmaar en Doetinchem. En nog steeds stromen de aanvragen binnen vanuit zorginstellingen, buurthuizen, verenigingen, mantelzorgers en particulieren. Daarom is besloten om drie jaar lang, vier keer per jaar een nieuw boekje uit te brengen voor bewoners van Vitalis WoonZorg Groep en alle andere ouderen in het land.

Vitamines voor de geest2

De kunst van gelukkig oud zijn

Dit project is een voorbeeld van hoe Vitalis WoonZorg Groep met kunst geluksmomenten geeft aan bewoners. “Want creativiteit kan troost en vertrouwen bieden”, vertelt Maaike Mul, Coördinator Kunst & Cultuur bij Vitalis. “Het helpt om gedachten te verzetten en vorm te geven aan wat iemand bezighoudt. Om zo deze onzekere dagen iets fijner door te komen.” Vitalis ziet kunst en cultuur als middel om net wat vrijer te denken, met elkaar in verbinding te blijven, te genieten en iets moois te maken. Kunst en cultuur als vitamine voor de geest, als middel voor ontplooiing, betekenisvol contact, zingeving en plezier. Want gelukkig oud zijn, is – zeker in deze tijd – soms een hele kunst.

Kunstzinnige inhoud

De nieuwe reeks bevat bijdragen van het Van Abbemuseum, het Rijksmuseum, Groninger Museum, t Bonnefantenmuseum en ‘t van Gogh Museum. Vitamines voor de geest zit vol opdrachten die bewoners creatief uitdagen. Opdrachten in de eerste serie waren bijvoorbeeld een schrijfopdracht van schrijver Wim Daniëls, een mooie kleurplaat van grafisch kunstenaar Henri van Nuenen, ideeën voor een knipopdracht geïnspireerd op het werk van Henri Matisse, een kunstkaart van het Van Abbemuseum en een korte tekst ter inspiratie. In elke boekje zitten weer andere, nieuwe en verrassende opdrachten.

Meer info

Wanneer het project doorgang vindt, zijn de boekjes in de zomer 2021 te bestellen per stuk of in pakketten van 10, 50, 100 of meer. Interesse? Neem dan contact op met Maaike Mul m.mul@vitalisgroep.nl.

Een overzicht van de eerste reeks boekjes vindt u op de Vitalis SamenUit Agenda.

Terug naar het nieuwsoverzicht