Theatervoorstelling Trotse kameraden in Coronatijd

Theatervoorstelling Trotse kameraden in Coronatijd

14-09-2020

Regisseur Liesbeth Reeser maakt samen met bewoners, (zorg)medewerkers en wijkbewoners van Vitalis Peppelrode (de Trotse Kameraden) theater. De Trotse kameraden repeteren wekelijks en werken toe naar een theatervoorstelling voor publiek. Normaal in de groep, maar nu samen repeteren als groep tijdelijk niet meer mogelijk was door Covid-19, één op één. Liesbeth repeteerde in de speciale corona bezoekruimte van Vitalis Peppelrode. Trotse kameraden is een samenwerkingsproject van Vitalis WoonZorg Groep en CKE. Met dank aan de Trotse kameraden.

Door het Coronavirus was het voor regisseur Liesbeth Reeser, de bewoners, (zorg)medewerkers en wijkbewoners van Vitalis Peppelrode niet meer mogelijk om in groepsverband te repeteren. De situatie vroeg om een andere, creatieve invulling en daarom werd er één op één in de speciale corona bezoekruimte gerepeteerd. Dit werd door Liesbeth op video vastgelegd en gedeeld met de andere deelnemers. Deze momenten zorgden niet alleen voor contact en verbinding met elkaar, maar ook voor persoonlijke groei en zingeving.

Sinds twee weken wordt er weer met een deel van de groep (bewoners en medewerkers) op 1,5 meter afstand gerepeteerd. Ook wijkbewoners zullen op korte termijn weer betrokken gaan worden, waarschijnlijk door middel van videobellen.

In 2021 (de datum volgt later) zal een prachtige en ontroerende voorstelling over eenzaamheid, zelfbeschikking en groepsgevoel worden gepresenteerd, waarbij o.a. de impact van Covid-19 en de steun die bewoners van elkaar, en van de (zorg)medewerkers hebben ervaren, naar voren komen. Bewoners, medewerkers en wijkbewoners kunnen nog aansluiten. Op dit moment kunnen er maximaal 10 deelnemers per keer aansluiten, altijd in overleg met de activiteitenbegeleiding.

Het project wordt meegenomen in een onderzoek van ZonMw (de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie). Onderzoekers van het Amsterdam UMC, locatie VUmc en Leyden Academy onderzoeken of, en hoe kunst in de ouderenzorg bijdraagt aan gezondheid in de brede zin van het woord.

Ervaar zelf het project ‘Trotse kameraden in Coronatijd’. Met dank aan de Trotse Kameraden.

Terug naar het nieuwsoverzicht