Fotoprinter 'Pobble' brengt bewoners dichter bij elkaar

Fotoprinter 'Pobble' brengt bewoners dichter bij elkaar

20-05-2020

Bij Vitalis locatie Peppelrode staan sinds deze week vijf fotoprinters die op afstand kunnen worden bediend door familieleden van de bewoners. Op ieder moment van de dag kan een bewoner een foto ontvangen met daarop een bekend gezicht of herkenbare plaats en een persoonlijke boodschap. Het is een nieuwe manier om contact te leggen tussen ouderen en familieleden die nog steeds niet op bezoek mogen komen.


Familieleden kunnen de Pobble, zoals de printer wordt genoemd, aansturen vanuit hun smartphone of tablet. Enkele minuten na verzending rolt de foto uit de printer, die in de huiskamers van vijf afdelingen staat. Zo kunnen familieleden en bewoners met elkaar in contact blijven en krijgen de ouderen weer een kijkje buiten de muren van de locatie. De foto’s worden blijvende herinneringen die bewoners bij zich kunnen houden of kunnen ophangen.

'De keeper die daar in het doel staat is mijn kleinzoon!'

In contact
In deze tijd is het niet vanzelfsprekend is om op bezoek te gaan bij iemand in een verzorgings- of verpleeghuis. Daarom probeert Vitalis WoonZorg Groep op alle mogelijke manieren contact te organiseren tussen bewoners en hun dierbaren. Het gebruik van de Pobble stond al langer in de planning en is nu versneld. Het is een samenwerkingsproject van Vitalis en strategisch ontwerper Oscar van Beek.

‘Hé dat park, dat ken ik, dat is vlak bij waar ik vroeger woonde.’

Onderzoek en ontwikkeling
Vitalis Coördinator Kunst & Cultuur Wendy van Zon: “Oscar deed tijdens zijn studie aan de TU/e bij Vitalis Peppelrode onderzoek naar de communicatie tussen hulpbehoevende ouderen en hun kinderen. Hij ontdekte dat ouderen die in een woonzorginstelling wonen erg geïsoleerd en verwijderd kunnen raken van het leven buiten de locatie. Hoewel familieleden vaak wel weten wat er speelt in het verpleeg- of verzorgingshuis, is dat andersom vaak anders. Naarmate de leefcirkel kleiner wordt en iemand niet meer uit huis komt, raakt diegene steeds verder verwijderd van de buitenwereld. En dus ook van het dagelijkse leven van vrienden, familieleden en kennissen. Om dit tegen te gaan en om de communicatie tussen bewoners en hun dierbaren te verbeteren, ontwikkelden wij samen met Oscar de Pobble.”

Terug naar het nieuwsoverzicht