Opening Verpleeghuis van de Toekomst

Opening Verpleeghuis van de Toekomst

16-12-2014

 Begin december is het appartement van de Toekomst op Vitalis Vonderhof intern officieel geopend. Het appartement is gestart vanuit de gezamenlijke ambitie van Vitalis WoonZorg Groep en Fontys Hogescholen om het verpleeghuis innovatie in de zorg te stimuleren en nieuwe toepassingen te rechtstreeks in de praktijk te testen en ontwikkelen. Innovatie is hierbij geen doel op zich, maar een middel om het wonen en werken in de zorg leuker en makkelijker te maken.

Ga maar eens bij u zelf na: kent u iemand die in een verpleeghuis woont? En vervolgens: gaat u daar graag op bezoek? Het antwoord is helaas vaak ‘nee’ in Nederland. Daar willen we verandering in brengen! In het appartement besteden we aandacht aan de inrichting, de kwaliteit van zorg en het gebruik van nieuwe technologie. We werken hiervoor samen met bewoners, medewerkers, studenten en bedrijven.

We meten alles

Op het eerste gezicht valt weinig op aan het fonkelnieuw ingerichte appartement.

De technologische snufjes zijn heel bewust vakkundig aan het oog onttrokken. Eigenlijk zijn er bewegingssensoren in alle vertrekken. Zo wordt het ‘koelkastverkeer’ geregistreerd. Het bed meet elke avond het gewicht. Een horloge registreert het slaapgedrag. En de slimme vloer registreert hoeveel een bewoner rondloopt of juist niet, tevens geeft het een signaal wanneer mensen vallen. Al deze metingen kunnen leiden tot het inzetten van bijvoorbeeld (mantel)zorg voor bepaalde momenten. De basis van het appartement is klaar. Vitalis gaat nu samen met Fontys Expertisecentrum voor Gezondheidszorg en Technologie (EGT) het appartement verder door ontwikkelen, onderzoek doen en trainingen geven voor medewerkers.

Eerste reacties

Tijdens de opening en ook al daarvoor hebben de medewerkers, leveranciers, studenten en bewoners nieuwsgierig in het appartement rondgelopen. De eerste reacties zijn positief: het blijkt een inspirerende plek te zijn om met elkaar in gesprek te gaan en om dingen uit te proberen. Een bezoeker zei: “Het voelt alsof ik bij iemand op bezoek ben, ik ben hier meteen uit mijn dagelijkse sleur.”

Het grootste dilemma dat aan het appartement kleeft is veiligheid versus privacy. Het merendeel van bewoners en hun families gaan voor de veiligheid in een verpleeghuis wonen. Maar mensen reageren heel verschillend op al die sensoren. De een heeft er geen moeite mee, een ander zegt liever een groter risico te lopen dan voortdurend gemonitord te worden. Hier hebben we dan ook veel discussies over. En dat is goed. Zo is het bijvoorbeeld ook niet de bedoeling dat de technologie het aantal zorgmedewerkers verminderd. Contact leggen met anderen blijft het belangrijkste, techniek blijft hierin ondersteund werken.

Heeft u interesse om een kijkje te nemen in het appartement of heeft  u ideeën om in/met het appartement te doen? Neem contact op

Birgit Kersten, b.kersten@vitalisgroep.nl

Esther Felix e.felix@vitalisgroep.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht