Een waardevol afscheid

Een waardevol afscheid

Anne, manager Vitale Teams | interview

20-04-2020

Op vijf hoog wonen meneer en mevrouw samen. Ze zitten middenin een grote verandering in hun leven: meneer moet naar een verpleeghuis. Maar voor het goed en wel zover is, wordt hij opgenomen in het ziekenhuis. En dat zonder dat mevrouw de kans krijgt om afscheid te nemen. Tot groot verdriet krijgt ze enkele dagen later bericht: haar man is overleden. 

Alsof dat niet erg genoeg is, kan afscheid nemen nog steeds niet. Want mevrouw blijkt besmet met corona. Daarmee is het bijwonen van een begrafenis dus geen optie. En dan vraagt ze ons: is er een mogelijkheid om afscheid te nemen?

“Een samenloop als deze gaat alle menselijkheid te boven: geen afscheid kunnen nemen van je geliefde wanneer deze naar het ziekenhuis gaat en ook niet nadat deze is overleden. Toen de vraag kwam wat er mogelijk was, overwogen wij als team: wat zou dit voor mij betekenen? Welke mogelijkheden – met welke zorgvuldigheid – kunnen we benutten? En kunnen we hier zelf achter staan? Al snel besloten we buiten de hokjes van de maatregelen te gaan”, vertelt Anne, manager Vitale Teams locatie Wilgenhof.

En dus brengt Uitvaartverzorger Monuta meneer naar onze locatie. Op een tijdstip waarop maar weinig mensen zich door de gangen en liften van het gebouw begeven, opent de huismeester op afstand een deur die normaal gesproken niet in gebruik is. De kist wordt binnengereden. En wanneer meneer het appartement bereikt, staat mevrouw, ingepakt in beschermingsmiddelen, op haar man te wachten. Het is eindelijk tijd voor een waardevol afscheid.

Achteraf is haar dank en waardering groot. Anne: “Meneer is 24 uur in haar appartement opgebaard geweest. We zijn blij dat we dit voor mevrouw hebben kunnen doen. Het maakt het verlies en de verwerking daarvan een beetje milder.”

Terug naar het overzicht