Horeca in coronatijd: een kijkje in de keuken

Horeca in coronatijd: een kijkje in de keuken

Geert, medewerker Hospitality | interview

15-04-2020

“Op eerste paasdag stonden we bij iedereen aan de deur met een verrassingsontbijt. En terwijl we aanbelden, deden we dat ook direct bij de buren. Zo konden mensen gelijk een praatje met elkaar maken.” Geert is medewerker Hospitality bij Vitalis op locatie Berckelhof. Hij vertelt over hoe zijn team omgaat met de veranderingen door het coronavirus.

 

“Als we aan de deur staan, zien we sommige mensen achteruit gaan. Vereenzamen. Daarom zoeken we voortdurend naar kleine dingen waarmee we iets voor deze mensen kunnen betekenen. Het verrassingsontbijtje is daar een voorbeeld van”, vertelt Geert. Toen de maatregelen in maart vanwege het virus werden aangescherpt, werden de koffieuurtjes en het gezamenlijke diner als eerste geschrapt. “Dat heeft een enorme impact op mensen. Niet alleen ons contact met de bewoners verminderde drastisch, ook het onderlinge sociale contact valt weg.”

Van loslaten tot oplossen

In eerste instantie zoekt het team naar praktische oplossingen. Koffie wordt geserveerd op tafels in de gangen. Maaltijden worden bezorgd. Maar bezorg je het eten warm of koud? Mogen mensen de maaltijd ook komen ophalen? “Het was een echte uitdaging. Onze jarenlang opgebouwde routine moesten we ineens loslaten. Dat vraagt wat van jezelf en van het team.” Uiteindelijk wordt het keuzemenu uit het restaurant vervangen door een drievaksmaaltijd dat warm wordt bezorgd. Mensen die het graag zelf willen afhalen, krijgen die mogelijkheid.

Iedereen denkt mee

Geert: “Waar we nu naar streven, is veel meer afwisseling. Afgelopen week konden mensen genieten van frietjes. Met deze warme dagen hebben we koude schotel op het menu en komende week verrassen we onze bewoners met pannenkoeken.” Maar bovenal zijn het de geluksmomentjes waar het team naar streeft. “We hopen telkens weer iets verrassends toe te kunnen voegen, zodat we voor iedereen iets leuks kunnen doen. En het is mooi om te zien dat het hele team daarover meedenkt: van hospitality medewerker tot weekendhulp.”

Terug naar het overzicht