Dagdagelijkse zorg zonder mondneusmaskers

24-06-2021

Vanaf zaterdag 26 juni mogen vrijwel overal de mondkapjes af. Bij Vitalis volgen we die landelijke regels. Rekening houdende met het huidige risiconiveau en de hoge vaccinatiegraad vinden we het bovendien verantwoord om ook in de dagdagelijkse zorg geen mondneusmaskers meer te dragen indien een bewoner gevaccineerd is. We nemen hier een weloverwogen risico ten gunste van onze cliënten en medewerkers. Een grote stap naar het nieuwe normaal!

 

Bij Vitalis volgen we de landelijke richtlijnen. Vanaf zaterdag 26 juni geldt dat: eenieder (medewerkers, vrijwilligers, bezoekers, leveranciers) niet meer verplicht is om een mondneusmasker te dragen indien de 1.5 meter gewaarborgd kan worden. Dit geldt voor alle locaties/afdelingen/huiskamers. Lukt afstand houden niet? Draag dan (tijdelijk) een mondneusmasker of kom op een rustiger moment terug. We maken geen verschil tussen wel/niet gevaccineerd. Het bovenstaande geldt voor iedereen.

Op de kamer van een gevaccineerde cliënt (achter gesloten deur) is het voor enkele vaste bezoekers nog steeds toegestaan om geen mondneusmasker dragen zonder de 1.5 meter te bewaken. 

Dagdagelijkse zorg zonder mondneusmasker
Rekening houdende met het huidige risiconiveau en de hoge vaccinatiegraad vinden we het bij Vitalis bovendien verantwoord om in de dagdagelijkse zorg (waarbij het niet mogelijk is om 1.5 meter afstand te houden) geen mondneusmasker meer te dragen indien een bewoner gevaccineerd is. We nemen hier een weloverwogen risico ten gunste van écht cliëntcontact en volledige gezichtsherkenning bij 1-op-1 contact achter de gesloten (veilige) deur. We zijn met dit besluit ook extra blij voor onze medewerkers, aangezien het dragen van een mondneusmasker voor hen een behoorlijke fysieke belasting is.
 
We dragen in de dagdagelijkse zorg wel een mondneusmasker indien een cliënt (om welke reden dan ook) niet is gevaccineerd. Hebben we er geen zicht op of een cliënt gevaccineerd is, bijvoorbeeld in de wijkzorg of residentieel, dan vragen we er naar bij een cliënt.
 
Vanzelfsprekend blijven we monitoren hoe het gaat.
 
Voor horeca, contactberoepen, e.d. verwijzen we naar de landelijk geldende afspraken.
Een gezondheidscheck is verplicht en bezoekers wordt gevraagd zich te registreren. Bij contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht. 
 
Een grote stap naar het nieuwe normaal!
Een stap die helpt in onze missie ‘de kunst van gelukkig oud zijn’ en ‘de fijnste club om bij te werken'. Voor velen kan dit overigens wel echt even raar voelen of juist een opluchting zijn. Weet dat een mondneusmasker te allen tijde nog gewoon gedragen mag worden, indien iemand zich daar gewoon beter bij voelt. We geven een ieder ruimte voor zijn/haar gevoelens hierin.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht