Tweede vaccinatie voor verpleeghuiscliënten

24-02-2021

Deze week ontvangt een groot deel van de cliënten van Vitalis,  die onder de medische verantwoordelijkheid van de Specialist Ouderengeneeskunde vallen, de tweede vaccinatie tegen corona. Daarmee komt het licht aan het einde van de tunnel steeds dichterbij. Maar wat betekent dit nu op dit moment? Heel concreet: alles blijft (voorlopig) zoals het was. We leggen dit graag nader uit aan de hand van een aantal vragen en antwoorden.

 

 
Kan je nog corona krijgen na vaccinatie?
Ja, dat kan. De kans hierop is echter wel veel kleiner en het ziekteverloop bij besmetting is vaak minder ernstig. Het is niet precies bekend hoeveel bescherming enkel de eerste
vaccinatie biedt. Wel is bekend dat zeven dagen na de tweede vaccinatie ruim 90% is
beschermd tegen corona.
 
Kan je anderen besmetten na vaccinatie?
Het is nog niet duidelijk of iemand die gevaccineerd is het virus toch ongemerkt verder kan verspreiden. Daarom gelden dezelfde maatregelen voor mensen die gevaccineerd zijn als mensen die niet gevaccineerd zijn.
 
Moet ik mij laten testen bij klachten?
Ja, want er is nog steeds een kans op corona. En omdat we niet weten of mensen na hun tweede vaccinatie nog steeds besmettelijk kunnen zijn, is het belangrijk om corona uit te kunnen sluiten.
 
Moet ik na vaccinatie nog steeds de coronamaatregelen volgen?
Ja, alle maatregelen blijven voor iedereen van kracht. Dit komt doordat we nog niet weten of mensen met het tweede vaccin anderen kunnen besmetten. Daarnaast is het grootste deel van Nederland nog niet gevaccineerd.
 

“We zijn op weg naar betere tijden, naar een stapsgewijze opening van de samenleving. Dat perspectief is er, maar voor nu zitten we nog in een ongelofelijk lastige fase. We versoepelen waar het kan. Beperkt en weloverwogen. Wel doen we hiermee iets heel spannends. Bij deze extra ruimte hoort ook extra verantwoordelijkheid. Het gedrag van iedereen doet er toe.”

De woorden van de heer Rutte, dinsdagavond 23 februari 2021

Terug naar het nieuwsoverzicht