Kwaliteitsrapport tussenevaluatie corona-aanpak Vitalis

Kwaliteitsrapport tussenevaluatie corona-aanpak Vitalis

10-09-2020

Onlangs presenteerden we intern onze ‘Tussentijdse evaluatie corona-aanpak’. Een verhaal over Vitalis, door Vitalis gemaakt door een externe onafhankelijke onderzoeker die inzoomde op praktische, emotionele en ethische vragen. Aanleiding was de coronacrisis en de wens hiervan te leren, zo snel als mogelijk. De evaluatie zorgde voor een bewust moment van bezinning en reflectie, even stilstaan en terugkijken. Dit is als zeer prettig ervaren!

 

De enquête werd door 567 personen ingevuld, waarna 135 personen diepte gesprekken zijn gevoerd. Een respons van 19% met een goede vertegenwoordiging van de diverse disciplines (zorg, behandelaars, activiteitenbegeleiders, OR, cliëntenraden, toezichthouders en ondersteunde diensten …). Het ging over angstgevoelens, verschillen tussen locaties en ‘noodzakelijke’ zorg, over duivelse dilemma’s en verantwoordelijkheden, over anders zorgen, improviseren en werkdruk, over het gebruik van beschermingsmiddelen, de geestelijke impact en loslaten. Een korte greep uit het rapport:

“het is stiller, drukker en geestelijk zwaarder” – quote van een medewerker zorg, over werken op de afdeling

‘ik ben trots op hoe ik het doe tijdens deze corona-crisis’, beoordeeld met een 4,0 (1: helemaal oneens, 5: helemaal eens)

44% van de 567 respondenten maakt zich zorgen om de komende tijd

Er zijn 71.440 mondkapjes uitgegeven in de periode 16 maart en 5 juli 2020

Het onderzoek is samengebracht in een rapport van 100 pagina’s met daarin gevoelens, inzichten, een feitelijke evaluatie en aanbevelingen. Zoveel mensen, zoveel wensen. Toch komen er een aantal duidelijke hoofdlijnen uit; een menukaart voor verbetering. Diverse raden en teams gaan de komende tijd antwoord gegeven op drie vragen: Wat wil je behouden? Welke aanbevelingen zijn inmiddels al opgepakt? En welke aanbevelingen gaan we nog oppakken? Het rapport gebruiken we om onze aanpak nu en in de toekomst te verbeteren. 

 

IMG 6706IMG 6709

IMG 6712

 

Terug naar het nieuwsoverzicht