Het belang van ergotherapie

Het belang van ergotherapie

02-05-2022

“Femke Rietveld (44 uit Eindhoven) is al 21 jaar ergotherapeut bij Vitalis, binnen de revalidatie, PG (psychogeriatrie) en GP (geronto-psychiatrie). Wat ze precies doet en waarom ergotherapie zo belangrijk is? Ze vertelt er zelf over:

"Een ergotherapeut brengt zoveel mogelijk zelfstandigheid in iemands leven terug, zowel fysiek als cognitief. Elke cliënt doet ertoe, ongeacht de leeftijd. Specialistische kennis en ervaring op het gebied van dagelijks handelen, maakt dat we samen kunnen werken aan de persoonlijke doelen van de oudere. En als de zelfstandigheid wegvalt kijken we samen met oa de verzorgenden, hoe de zorg zo comfortabel mogelijk voor de bewoner gemaakt kan worden.

Hoe we dat vandaag de dag aanpakken, is een wezenlijk verschil met 20 jaar geleden. Het hele revalidatieproces is veranderd, de verblijfstijd is korter en we passen meer revalidatie op cognitief vlak toe. We pakken het multidisciplinair aan; een behandelteam met zorg, psychologen, fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, muziektherapeuten en artsen zorgt ervoor dat de client verblijft in een therapeutisch klimaat. Alles is dan therapie; zelf in en uit bed komen, de gordijnen openen, je ontbijt klaar maken etc.

De PG zorg is ook veranderd; jaren geleden hadden bijvoorbeeld veel bewoners gordels in de rolstoel vanwege dwalen of opstaan met valrisico.  We wisten niet beter. Nu kijken we onder andere hoe we zo min mogelijk met vrijheidsbeperkende maatregelen hoeven te werken. Bijvoorbeeld door alternatieven te bedenken voor vrijheidsbeperkende middelen, het multidisciplinair meedenken bij het opzetten van leefcirkels, waarmee we niet meer per afdeling maar per individu kijken tot waar een cliënt zelfstandig kan komen binnen een locatie. Iemand met beginnende dementie kan prima in haar/z’n eentje naar de bibliotheek of een kopje koffie in het restaurant gaan drinken.

Recent ben ik SI-geschoold. Dat staat voor Sensorische Informatie-verwerking. Ouderen krijgen dezelfde prikkels als jongere mensen binnen maar verwerken die heel anders, dit kan soms probleemgedrag veroorzaken. Door observatie met het team zie ik waar er een probleem in de prikkelverwerking optreedt en zetten we interventies om het probleemgedrag af te laten nemen. Zo ervaart de bewoner meer comfort. 

Een voorbeeld: een bewoonster vond het draaien op bed tijdens het wassen en aankleden erg vervelend, waardoor het zorgmoment moeizaam verliep. Na analyse wist ik wat het probleem was. Het draaien verliep te snel voor haar waardoor mevrouw zich ging verzetten. Je bespreekt dit dan met het team en geeft tips hoe daarmee om kunnen gaan. Nu nemen ze meer tijd, zetten eerst de hoofdsteun een stukje omhoog voordat ze gaan verzorgen, maken even een praatje om haar gerust te stellen, leggen elke keer weer opnieuw rustig uit wat ze precies gaan doen en draaien haar dan langzamer om. Aan de voorkant kost het wat meer tijd maar onder aan de streep verloopt het zorgmoment veel prettiger voor mevrouw en voor de verzorgende. De dag begint zo voor iedereen beter!

Het zit hem vaak in kleine dingen. Nog een voorbeeld: een meneer met dementie kwam vaak uit bed, wist dan niet meer waar hij was en was bang. De prikkels van overdag kreeg hij ’s nachts niet verwerkt, hij miste geborgenheid en veiligheid. Na analyse gaven we hem een verzwaringsdeken, die dempt die prikkels en geeft vooral een geborgen gevoel. Hij komt nu nog wel eens uit bed maar veel minder vaak.

Het is belangrijk om je cliënt goed te kennen; wat waren voor opname zijn/haar gewoontes, rollen, het beroep, hobby’s? En hoe blijven we na opname ervoor zorgen dat iemand ertoe doet, een voor hem of haar betekenisvolle activiteit (weer) kan uitvoeren? Dat zoeken we samen uit! 

Ik ben ontzettend blij met mijn beroep. Dat ik al zolang werk bij Vitalis is niet voor niks. Cliënten staan er hoog in het vaandel maar zeker ook de medewerkers. Ik mag me blijven ontwikkelen en geen dag is hetzelfde door het multidisciplinair samenwerken met ieder zijn eigen professionele bijdrage om het voor de cliënt zo aangenaam mogelijk te maken. Samen werken we aan de kunst van het gelukkig oud worden.“

Terug naar het nieuwsoverzicht